Monday, November 20, 2006

CO2, kuiv jää ja "Revitalizer"


Kuiv jää on süsihappegaasi (CO2) tahke vorm. Temperatuuril alla −78,5 °C CO2 sublimeerub ehk muutub tahkeks ilma vedeliku vahevormita. Sulades normaalrõhul muutub tahke CO2 otse gaasiks, sealt ka nimi ”kuiv jää”. Vedelasse olekusse saab CO2 vaid rõhul üle 5 atmosfääri. Kuna CO2 on täielikult oksüdeeritud, on ta suhteliselt vähereaktiivne ja kindlasti mitte süttiv.
Kuiva jääd toodetakse põhimõtteliselt samamoodi nagu töötab külmkapp. Gaasiline CO2 pressitakse kokku ja tekkinud kuumus eemaldatakse. Seejärel lastakse gaasil kiiresti paisuda, mis tekitab kiire temperatuuri languse, nii et osa CO2-st jäätub ”lumeks”.

Eelmisel nädalavahetusel võtsin kampsuni sees kingituseks veidi kuiva jääd viinakokteili jaoks kaasa. Mullitav ja aurav viin, mis mõnusalt maha jahtub (ikkagi -80 kraadi peaaegu) on huvitav jook ja see sai nimeks ”the revitalizer” minu nimest tagurpidi. Minu üllatuseks kippus kuiv jää viinast vett välja jäätama, nii et kokkuvõttes jõid hoopis kangemat kraami. Maitset CO2 ei muutnud, kuigi ta on vees nõrk hape ja maitsetugevndajaga.
Üks asi mida tuleb revitalizerit juues silmas pidada on see, et tassi põhjas olevat kuiva jää tükki ei maksaks alla neelata- usun, et tagajärjed on kurvad. Teine asi, millele ma mõtlema hakkasin oli see, et CO2 moolmass on 44 grammi ja see vastab 22.4 liitrile gaasile. Mina tõin seda jääd aga mitu kilo (üks kilo ~0,5 m3), nii et teoreetiliselt peaks tekkiv CO2 gaas päris palju õhku välja pressima ja lämmatama hakkama. Selleks, et terve köök ruumalaga 75 m3 täita 5% CO2-ga oleks vaja 7,5 kg kuiva jääd. Õhust on CO2 raskem 1.65 korda, nii et igaks juhuks soovitasin mitte väga palju kükitada ja tegin akna lahti. Reaalsus nii ohtlik ei olnud, kuna jää sulas külmikus väga aeglaselt ja kasutusse läks kokku umbes 1 kilo ringis.

Igal juhul oli köök paksu valget tossu (õigemini jahedat veeauru) täis, isegi pildistamine läks meelest ära.
Mingi kohalik hambaarsti tudeng ütles, et ma olen ”verrückt” ja teadis rääkida CO2 toksilisusest ning suurest reageerimisvõimest- ikkagi keeb ju, kui vette panna. Ma ei talu selliseid võhikuid, kes targutama tulevad asjadest millest nad ei tea. Nojah- siinkohal pean ka muidugi endale vahel tuhka pähe raputama :) aga tõesti, igal asjal on piirid.

Kuivast jääst saab ka pommi teha. Tavalise 2-liitrise limonaadipudeli lõhkemisrõhk on umbes 12 atmosfääri. Niisiis, sinna tuleb panna veerandi jagu vett ja vähemalt 1 mool (44 g) kuiva jääd. 1,5 liitris (vett kokku pressida ei anna) olev 24 liitrit gaasi loob rõhu umbes 16 atmosfääri (sõltub temperatuurist ja õhurõhust). Pauk pidi olema võimas ja vallanduv energia umbes 15 kJ. Selle energiaga saaks mind tõsta teoreetiliselt 20 m kõrgusele :)

9 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Disko-udust ja pepsi pudelite täitmisest on tunduvalt põnevam külma jääd toppida epsidesse ja need siis visata juhendaja putkasse. Kahjuks (või õnneks?)käisid kärakad ära napilt enne juhendaja ruumi sisenemist. Täiesti geniaalsed paugutajad:D

1:09 PM  
Blogger heering said...

Khmmm...
Nojah, kuiv jää pole teatavasti ainus madalatemperatuuriline lõbustus...Palju rõõmu võib pakkuda ka vedel lämmastik :)). Peale ühte suuremat rakkude külmetamist saigi aega sisustatud sellega, et võtsime töökaaslase vahvlijäätise, ning peale mõnda minutit vedelas lämmastikust sai sellest tõeline "über-jäätis"...Aga pisut nukker oli pärast vaadata kaaslase hammaste abitut krõbinat , kui "über-jäätis" pidi leidma tee tema soolikatesse...

5:53 PM  
Blogger Oliver said...

Epsi asja proovisin. Kärakas polnud suurem asi aga see-eest oli ta ootamatu :) Keeratava korgiga eps oleks vist veelgi kurjem.
Mis vedelasse lämmastikku puutub, siis -200C küll, aga Terminaator 1-e teemat küll ei tule kui käe sisse pistad. Pigem selline mõnus märg-kuiv-külm tunne, vähemalt esimesed pool sekundit (kauem pole olnud soovi proovida).

1:58 PM  
Anonymous Anonymous said...

Pista jah käsi minutiks sisse. Siis saad viiel sõrmel oma kogemusest blogis kirjutada.

Aga selle pommi teemaga ole ettevaatlik. Arvatavasti on Su blogi juba kõrgendatud julgeoleku ohu tabelisse kantud ja punnissilmadega julgeolekutöötaja ootab hetke, kui Sa mõne räpase pommi retsepti netti riputad.

7:29 PM  
Blogger Kaur said...

Lahe lugemine - et ei lahmi nii nagu see hambaarsti-tudeng.. kuuldu põhjal.. vaid et tead, millest räägid. St ma loodan, et tead, sest ma ei tea sellest kõigest küll mitte mõhkugi :) Aga muidu.. meeldiv oli su blogi netist leida :)

4:01 PM  
Anonymous Anonymous said...

päris põnev värk... aga ega keegi ei tea kust kuivjääd saadavõi osta... on see võimalik ja palju see maksaks umbes... ise seda teha tundub suhteliselt raske:D Näiteks synnipäevadel oleks pull sellise asljaga veits pulli teha ju..

4:36 PM  
Anonymous Anonymous said...

3 kg mingi 85 krooni ja Maardust sõber ostis

4:01 PM  
Anonymous Anonymous said...

Jah, ilmselt nii see on

5:06 AM  
Blogger Gerttu said...

Sinu postituses oli suur abi minu koolitöö jaoks :D. Thank u!

6:40 PM  

Post a Comment

<< Home